Çocuk Odası Seçiminde Mobilya Kadar Renkler de Önemli!

Çocuk Odası Seçiminde Mobilya Kadar Renkler de Önemli!

Hayatımıza katılmasını büyük bir heyecanla beklediğimiz çocuklarımız için her şeyin kusursuz olmasını istiyoruz. Kıyafetleri, eğitimi, okul sonrası faaliyetleri, oyun alanları ve odaları…

Çocuklarımızın yaratıcılıklarını geliştirecekleri, arkadaşları ile oyun oynayabilecekleri, derslerine rahatça çalışabilecekleri, kendi kendilerine kalabilecek ve kendilerini tanıyabilecekleri odalarının seçiminde güvenlik kadar dekorasyonda da son derece hassas davranıyoruz.

Çocuk odası için mobilya seçimi kadar önemli diğer bir konu ise odada kullanılacak renkler! Yapılan araştırmalar; renklerin hayatımıza sandığımızdan çok daha fazla etkisinin olduğunu kanıtlamış durumda. Zira renkler bir ortamın büyük, küçük, ferah ya da sıkışık gibi ambiyansını belirleyebiliyor. Dolayısıyla odada daha fazla kalma ya da bir an önce ayrılma isteği, ferahlık ve huzur hisleri odanın rengine göre duygu durumumuzu da etkiyebiliyor.

Uykuya en çok ihtiyaç duyulan bebeklik döneminde, odadaki uyaranlar olabildiğince azaltılmalı ve bebeğimizin huzurla uyuyabileceği ortamlar yaratmalıyız. Olabildiğince yumuşak renkler kullanılmış, sakin ortamlar bebeklerimizin gelişimlerine büyük katkı sağlayacaktır. Klasikleşmiş uçuk pembe ve maviler kullanılabileceği gibi son dönemin modası mint yeşil, beyaz, açık gri, pudra renkleri, uçuk sarılar ve lilalar da kullanabilirsiniz.

Zeka gelişimlerinin son derece yüksek olduğu, hatta soruları ile çoğu zaman şaşırttıkları okul öncesi dönemde; hayal güçleri ve yaratıcılıklarını besleyecek renkler seçilmelidir. Her ne kadar kız rengi olarak kalıplaşmış olsa da düş rengi pembe, yaratıcılıklarını geliştirecek mor, huzur verecek maviler, doğa ile iç içe olacakları yeşiller tercih edebilirsiniz.  Çekingen ve içekapanık çocuklar için ise kırmızı, turuncu ve sarı gibi enerjisi yüksek renkler odanın tamamında olmasa bile bir bölümünde tercih edilebilir.

Okula başladıkları dönemde ise hafıza, motivasyon ve dikkati direkt etkiyen renk sarı, sakinleştirici mavi, bejler ve griler tercih edilebilir.

Daha yetişkinlik döneminde ise siyahın sertliğinin kırmızı ile yumuşatıldığı kahverengiyle, sorumluluk ve koruma duygularını geliştirmelerine katkı sağlayabilirsiniz. Ancak koyu bir renk olması sebebiyle odanın tamamı yerine bir kısmında ya da mobilya ve aksesuarlarda tercih edilebilir. Eğitimde başarı ve rahatlamayı bir arada yakalamak için kahverengi, sarı ve bej renkleri ile beraber kullanılabilir.