Evden Çalışan Anne-Babalara Çocukları İçin 9 Öneri

Evden Çalışan Anne-Babalara Çocukları İçin 9 Öneri

İçinde bulunduğumuz durum çocuklu aileler için; okul, kurs, oyun alanları, hafta sonu gidilen sinema ve müzeler gibi birçok dış mekan eğitiminin ve eğlencesinin olmaması anlamına geliyor. Virüsün yayılmasının önüne geçmek adına özellikle evden çalışmaya geçen anne ve babalar için bu durum evde sıkışıp kalmak, stres altında çalışmak, çocuklarla eğlenmeye ara vermek gerektiği anlamına gelmiyor.

Tam aksine bu durum; iyi ve kötü zamanlarda, hayattaki her anın öğrenme, geliştirme ve iyileştirme fırsatları sunduğunu anlamamıza ve bunu çocuklarımıza da öğretmemize yardımcı olabilir. Peki bu fırsatı evden çalışmaya devam ederken uzaktan eğitime geçen veya okulları tatil edilen çocuklarımız ile birlikte nasıl değerlendirebiliriz:

Haftalık planınızı birlikte yapabilirsiniz

Çocuklarınızla oturup birlikte geçireceğiniz günleri planlayabilirsiniz. Okuma/ev ödevi, ev işleri, dinlenme, oyun zamanı, yemek saatleri, aile zamanı ve yatma zamanı için belirli zamanlar ayarlayın. Her öğretmen gibi, not alabilir, programı çocuklarınızla paylaşabilir ve onlara kendilerini geliştirebilecekleri günlük ödevler verebilirsiniz.

Ev işleri için kendinize zaman ayırabilirsiniz

Evden çalışmaya devam ediyorsanız kendiniz için zaman blokları planlayabilirsiniz.  Bu zaman blokları içerisinde çocuklarınızın kendi başlarına vakit geçirdiğinden ve eğlenebildiğinden emin olun. Bu bloklar size gerekli ev işleri ve diğer işler için de zaman verecektir. 

Diğer çocuklu aileler ile iletişim halinde kalabilirsiniz

Tanıdığınız diğer çocuklu ailelerin günlerini nasıl planladıklarını ve geçirdiklerini sorabilirsiniz. Bu hiç aklınıza gelmeyecek bir konuda fikir edinmenizi sağlayabilir.

Sevdiklerinizle bağlantıda kalabilirsiniz

Büyükanne ve büyükbabalara, akrabalarınıza çocuklarınızla birlikte düzenli video aramaları yapın… Gün içerisinde arkadaşları ile de bu şekilde görüşmelerini de önerebilirsiniz.

Çocuklarınıza oyun alanı sağlayabilirsiniz

Evde, bir odanızı serbest oyun için ayırabiliyorsanız bunu yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda eski hobileri ve yapboz oyuncakları yeniden ortaya çıkarmak için güzel bir fırsat olabilir. Çocuklarınız kendi oyun alanında zaman geçirirken siz de rahatlıkla çalışabilirsiniz.

Ekran kurallarını gevşetebilirsiniz

Uzmanlar çocukların okul haftasında yarım saatlik bir ekran sınırına ve hafta sonlarında birkaç ekran süresine sahip olmasını önerir. Günümüzdeki koşullar göz önüne alındığında, ekran sürelerini biraz esnetebilirsiniz ancak bütün günü bu şekilde geçirmesine izin vermemelisiniz. Günde birkaç saatlik bloklar dışında kendi planına sadık kalmasını sağlamalısınız.

Sağlık için uyku programına sadık kalabilirsiniz

Büyük çocuklarınızın her gece geç saatlere kadar kalması ve her sabah geç saatte uyuması cazip gelse de, bu onların fiziksel ve zihinsel sağlıkları için yararlı olmayacaktır. Ertesi gün çok huysuz çocuklarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle günlük yatma programınıza uyun. Yatmadan bir saat önce ekran zamanı koymamaya özen gösterebilirsiniz.

Eski aile videolarını izleyebilirsiniz

Ortak zaman bloklarınızda birlikte eski aile albümlerini çıkartabilir veya eski aile videolarını izleyebilirsiniz. Bu onları izlemek için de harika bir zaman olacaktır çünkü daha mutlu zamanlarla bağlantı kurmak zihinsel sağlığımız için de her zaman iyidir.

Çocuklarınıza duygularını ifade edebilmesi için fırsat verebilirsiniz

Günümüzde artık çok popüler olmasa da çocuklarınıza günlük tutmayı önerebilirsiniz. Günlük tutmak, özellikle ergenlerin bu belirsiz zamanda duygularını işlemeleri için iyi bir yoldur. Gün içerisinde de kaygılarını gidermek için onlarla sık sık konuşabilirsiniz. Yemek saatleri bunun için en uygun zaman dilimleri olabilir.