Uzaktan Çalışmak İçin 5 Etkili Yöntem

Uzaktan Çalışmak İçin 5 Etkili Yöntem

Uzaktan çalışma, çalışanların ofis dışında çalışmasına imkân tanıyan bir çalışma modeli olmakla beraber özellikle de son zamanlarda pandemi koşullarından dolayı daha çok tercih edilen bir çalışma yöntemine dönüşmüş bulunmakta ve yaygınlığı artmış durumdadır. Bu çalışma modeli hem çalışanlar için hem de işletmeler çeşitli avantaj ve dezavantajları getiriyor. Uzaktan çalışmak birçok insan için her ne kadar normale göre daha keyifli ve daha konforlu bir çalışma biçimi olsa da ciddi bir disiplin ve sorumluluğu da beraberinde getirdiği unutulmamalı. Şimdi uzaktan çalışanların daha verimli performans göstermesine katkı sağlayabileceğini düşündüğümüz beş etkili yöntem önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Kendinize Bir Çalışma Ortamı Oluşturun

Uzaktan çalışırken kendinize mutlaka bir çalışma ortamı düzenlemelisiniz. Uygun bir çalışma ortamı tüm dikkatinizi kolaylıkla toplayabileceğiniz ve motivasyon sağlayabileceğiniz aynı zamanda daha çok verim alabilmenize olanak sağlar. Çalışma sürecinizde koltukta ya da yatakta çalışmak gibi verimliliğinizi düşürecek ve dikkatinizi dağıtacak aktivitelerden kaçınmalısınız. Kendiniz için amacına uygun bir çalışma masası, sandalye ve dolap gibi mobilyalarla döşediğiniz sade ve fonksiyonel bir ortam sağlamalısınız. Çalışma alanınız dikkatinizin dağılmasına ve odaklanmanıza engel olabilecek unsurlardan arındırılmış ve alanınızda kimse tarafından rahatsız edilmemeniz önem teşkil eder. Aynı zamanda çalışma ortamınız iyi ışık alan ve sessiz bir ortam olmalıdır. 

Gün Boyu Pijamayla Çalışmayın

Evden çalışabilme imkanının beraberinde sunduğu işe giderken uzun uzun hazırlanmaları, şık giyinme, iyi görünme zorunluluğu gibi birçok detayı her ne kadar ortadan kaldırmış olsa da gün boyu pijamalarla çalışmak çok da tavsiye edilen bir yöntem değildir. Çünkü pijamalarla çalışmak sizin gün boyu uyku halinden kurtulamamanıza ve dolayısı ile işinizde verimsizlik kaybı yaşamanıza sebep olabilecektir. 

Çalışma Planı oluşturun

Uzaktan çalışma modelinde iş yerinize gidebilmek için yolda uzunca geçirilen vakitlerden tasarruf edersiniz. Ancak işlerinizi bir plan dahilinde yapmaz ve düzensiz çalışırsanız hem zamanın nasıl akıp gittiğinin farkına varamadığınız anlar yaşayabilir ve de işlerinizi kimi zaman istediğiniz gibi yetiştiremeyebilirsiniz. O yüzden kendinize uygun bir çalışma planı hazırlayıp ve hazırladığınız planınıza sadık davranmalısınız. İyi bir zaman yönetimi yaparak vaktinizi doğru bir şekilde harcayabilirsiniz. Eğer planlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız veya planladığınız işlerinizi zamanında bitirme açısından zorlanıyorsanız, bir defter veya ajanda kullanabilir ya da teknolojik cihazlardan faydalanarak dijital hatırlatıcılar, dijital ajandalar ve telefonunuza indirebileceğiniz çeşitli uygulamaları kullanarak yardım alabilirsiniz.

Molalar verin

Evden çalışmak her ne kadar beraberinde bir sürü avantaj getirse de özellikle masa başında uzun saatler geçirmek siz farkında olmasanız da hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak oldukça yorucu olabiliyor. Belirli periyotlarda düzenli olarak kısa molalar verebilir beden sağlığınız için çeşitli esneme hareketleri yapabilir, isterseniz sadece dinlenebilir ya da çalışmanıza eşlik etmesi için kendinize kahve, çay gibi içecekler ya da çeşitli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.

Uzaktan çalışmayı bir fırsata dönüştürün

Uzaktan çalışan insanların çoğu için hem maddi ve hem de manevi anlamda birçok açıdan avantajlı çözümler sunması dolayısıyla evden çalışmayı daha cazip bir seçenek olarak görüyor. Özellikle bu şekilde çalışmak trafikte geçirilen uzun zaman dilimlerinin olmaması, maliyetleri azaltması ve daha az yorucu olması gibi özelliklerle normalinden çok daha keyifli ve daha konforlu. Ev işlerinize zaman ayırabilir veya çocuğunuz var ise onunla ilgilenebileceğiniz bolca zaman yaratabilirsiniz. İşlerinizi daha kısa sürede halledip arta kalan zamanı kendinizle ilgilenerek geçirebilirsiniz. Evinizde çeşitli sporlar yapabilir, birçok hobi edinebilir ya da kendinizi çeşitli alanlarda geliştirebileceğiniz online kurslar alabilirsiniz. Kısacası zamanınızı nasıl değerlendireceğiniz ve neler ile ilgileneceğiniz tamamen sizin seçimize kalmış durumda.